Патріарх Філарет розповів, як обиратимуть голову єдиної Української православної церкви після отримання Томосу

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Патріарх Філарет розповів, як обиратимуть голову єдиної Української православної церкви після отримання Томосу

Українська Православна Церква

Указ Вселенського патріарха щодо надання автокефалії Українській православній церкві, тобто Томос, отримає її новий очільник. Про це в інтервʼю «5 каналу» повідомив предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет.

Він розʼяснив, що керівника єдиної Помісної церкви обиратимуть на Обʼєднуючому Соборі. А це станеться, тільки-но Константинополь ухвалить рішення про надання Україні автокефалії.

«Глава Української церкви буде обраний на Соборі Обʼєднуючому, а Собор Обʼєднуючий буде складатися з 41 архієрея Київського патріархату, 12 архієреїв Автокефальної церкви, 10 архієреїв Московського патріархату», — пояснив Філарет.

Раніше очільник УПЦ КП заявив, що після отримання Томосу залишки Московського патріархату не називатимуться Українською церквою. Він також нагадав, що саме Російська церква (точніше Московська — Росії тоді ще не було) свого часу відокремилася від Київської митрополії, що була канонічною територією Вселенського патріархату. Документи, які має Вселенський патріархат, розвінчують кремлівський міф, нібито Українська православна церква походить від Російської.

Томос — церковний документ, який має засвідчити, що Українська православна церква є незалежною від інших церков і має рівні з ними права.

31 серпня патріарх Константинопольський Варфоломій на зустрічі в Стамбулі повідомив предстоятелю Російської православної церкви патріарху Кирилу, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

7 вересня Константинопольський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Даниїла Памфілійського зі США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади. Це було зроблено в межах підготовки до надання автокефалії Українській православній церкві.

Після того РПЦ вирішила розірвати офіційні відносини з КПЦ, а також припинити участь у структурах під його головуванням.

Найближче засідання Синоду Константинопольського паріархату очікують 9—11 жовтня. Вселенський патріарх Варфоломій назвав правом і обовʼязком Константинопольського патріархату надати автокефалію Українській православній церкві.