Канада уклала зі США новий договір про вільну торгівлю замість NAFTA

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Канада уклала зі США новий договір про вільну торгівлю замість NAFTA

Alex Wong/Getty Images

Уряди Канади та США узгодили новий тристоронній договір про вільну торгівлю, учасницею якого є також Мексика. Про угоду країни домовились пізно ввечері в неділю, 30 вересня. Це сталося за кілька хвилин до закінчення крайнього терміну, призначеного на північ за місцевим часом, повідомляє DW.

Нова угода отримає назву United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA). Вона замінить договір NAFTA (Північноамериканська угода про вільну торгівлю), який діяв упродовж 24 років. Президент США Дональд Трамп називав його катастрофою, що вбиває робочі місця.

Премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо у своєму мікроблозі в Twitter назвав день, коли уклали нову торгову угоду, хорошим для Канади і найближчих торгових партнерів.

Що передбачає договір

В рамках USMCA американські фермери отримають ширший доступ до канадського молочному ринку. У той же час в цьому документі збережуться деякі положення NAFTA, які викликали невдоволення у США. Йдеться, зокрема, про спірну процедуру, що забезпечує Канаді захист в тому випадку, якщо Трамп вирішить ввести штрафні мита на канадські автомобілі, вантажівки та автозапчастини.

«USMCA дасть нашим робітникам, селянам, власникам ранчо та підприємствам висококласну торгову угоду, яка забезпечить більш вільні ринки, більш справедливу торгівлю і потужний економічний ріст в нашому регіоні», — йдеться у спільній заяві за підсумками переговорів торгового представника США Роберта Лайтхайзера і глави МЗС Канади Христі Фріланд.

Обсяг торгівлі США з Канадою і Мексикою з 1994 року, коли уклали NAFTA, збільшився майже в чотири рази, досягнувши $1,3 трлн. ВВП регіону, на території якого проживає майже 500 млн осіб, складає $23 трлн на рік.

Нову угоду про вільну торгівлю Сполучені Штати і Мексика уклали в кінці серпня, не узгодивши її з Канадою. Тоді Трамп зазначив, що домовленість з Мексикою скасовує попередню угоду NAFTA, і навіть пригрозив Канаді підвищенням мит на автомобілі, якщо не буде досягнута тристороння угода. Термін дії нового договору з Мексикою, який забезпечує фактично безперешкодний рух товарів і послуг між США, Мексикою і Канадою, — 16 років.