З банку Тігіпка незаконно вивели в готівку 4 мільярда гривень. НБУ каже: це як конвертцентр

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
З банку Тігіпка незаконно вивели в готівку 4 мільярда гривень. НБУ каже: це як конвертцентр

Facebook / Сергей Тигипко

Національний банк виявив, що в 2017 році з ТАСкомбанку, який належить бізнесмену Сергію Тігіпку, незаконно вивели 3,9 млрд грн готівкою, йдеться у повідомленні НБУ.

Що сталося?

В лютому-жовтні 2017 року 23 юридичні особи, які є клієнтами банку, зняли зі своїх рахунків 3,9 млрд грн на закупівлю вторинної сировини. Це майже 80% готівки, яку зняли в той період юрособи з рахунків у цьому банку. ТАСкомбанк встановив для цих клієнтів значно менші тарифи на видачу готівки, ніж передбачено тарифним пакетом.

Чому це незаконно?

Підозру в НБУ викликало те, що частина цих юросіб були зареєстровані майже одночасно: вісім клієнтів — 12 травня, двоє — 24 червня, п’ять — у серпні-вересні 2016 року. 20 з цих фірм на дату державної реєстрації мали статутний капітал до 4 тис. грн.

Частина цих фірм мала спільних засновників, кінцевих бенефіціарів, директорів, довірених осіб і спільну адресу реєстрації. Також підозрілим є те, що ці фірми нібито назбирали 612 тисяч тонн вторсировини. Щоб перевезти такий обсяг, треба в день наймати 284 камазів, але даних про оплату таких перевезень в НБУ немає.

Крім того, ТАСкомбанк надав НБУ копії підроблених довідок про те, що ці компаній не мають заборгованості з податків, керівники і клієнти цих фірм платили податки, збори та інші обов’язкові платежі. Підробленим виявився також договір з заводом-переробником на поставку вторинної сировини.

Але в самому банку все це не викликало підозр і питань про те, чи доцільно видавати цим компаніям гроші. НБУ вважає, що такі фінансові операції схожі на схеми діяльності конвертаційних центрів.

Пресслужба НБУ

Що загрожує банку?

Національний банк ще у лютому-березні 2018 року вирішив, що керівники ТАСкомбанку не відповідають вимогам законодавства. Мова може йти про те, що вони зловживали службовим становищем, порушували регламент банку, підроблювали документи, втратили бездоганну ділову репутацію. Після такого рішення їх можуть відсторонити, або навіть звільнити. Але банк оскаржив це в суді, тепер НБУ очікує на рішення суду.

Минулого тижня стало відомо, що президент Петро Порошенко вирішив продати свій завод «Кузня на Рибальскому» фінансово-промисловій групі «ТАС» Сергія Тігіпка. ТАСкомбанк входить до складу цієї групи.