У Каталонії заблоковані автомагістралі та вулиці. Люди не згодні з провалом референдуму за незалежність

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
У Каталонії заблоковані автомагістралі та вулиці. Люди не згодні з провалом референдуму за незалежність

David Ramos / Getty Images

У понеділок, 1 жовтня, в Каталонії проходять акції протесту, повʼязані з річницею референдуму про незалежність. Протестувальники заблокували автомагістралі і залізницю, пише The Independent.

Люди вимагають від влади провести нове голосування щодо статусу регіону.

В Жироні активісти заблокували швидкісну залізницю, а також автомагістраль АР-7 — головну транспортну артерію уздовж східного узбережжя Каталонії, яка веде до кордону з Францією.

Більше сотні активістів каталонської організації Комітет на захист республіки (CDR) також перекрили центральні вулиці в Барселоні, повідомляє La Vanguardia. Крім того, десятки членів CDR заблокували вхід до CaixaBank, хоча працівників пускають через бічні двері.

Акції протесту почалися після маршу іспанських правоохоронців у суботу, 29 вересня. Марш організувала поліцейська профспілка, щоб віддати належне працівникам поліції та Національної гвардії за їх роботу на виборчих дільницях під час референдуму про незалежність рівно рік тому.

29—30 вересня в центрі Барселони відбулися зіткнення між поліцією і прихильниками незалежності Каталонії. В результаті 14 осіб, зокрема поліцейські, отримали поранення, а шестеро були арештовані.

Референдум за незалежність Каталонії відбувся 1 жовтня 2017 року. Тоді понад 90% учасників плебісциту підтримали незалежність регіону від Іспанії. Але уряд Іспанії оголосив референдум незаконним і розпустив парламент Каталонії. Під час проведення референдуму поліція і Нацгвардія жорстоко розігнали голосуючих, внаслідок чого постраждали сотні людей.

Верховний суд Іспанії звинуватив главу уряду Каталонії Карлеса Пучдемона в організації повстання та розтраті держкоштів і видав ордер на його арешт.

Однак на той момент Пучдемон, щоб уникнути арешту, вже втік до Бельгії а потім вирушив до Німеччини. Але іспанський ордер на арешт Пучдемона залишається чинним. Він може вільно виїжджати за кордон, але якщо він вирішить повернутися на іспанську землю, то буде заарештований.

За розтрату державних коштів Пучдемону загрожує до 12 років увʼязнення, звинувачення в заколоті передбачає більш суворе покарання — від 15 до 25 років позбавлення волі.