На Порошенка подали до суду за звернення до Вселенського патріарха з приводу Томосу

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
На Порошенка подали до суду за звернення до Вселенського патріарха з приводу Томосу

president.gov.ua

Громадське обʼєднання «Неурядова організація верховенства права» подало позов проти президента Петра Порошенка за втручання у справи церкви, зокрема звернення до Вселенського патріарха Варфоломія з приводу надання Українській православній церкві томосу про автокефалію. Про це повідомила прес-служба Окружного адміністративного суду Києва.

Позивач просить суд встановити, чи може глава держави (тобто чи має він повноваження) втручатися в діяльність церкви та релігійних організацій.

Як зазначено в позові, йдеться про підписання та надсилання звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православій церкві в Україні, яке в подальшому підтримала Верховна Рада відповідною постановою.

Суд розпочав провадження в адміністративній справі та призначив підготовче засідання на 13 листопада.

Томос — церковний документ, який має засвідчити, що Українська православна церква є незалежною від інших церков та має рівні з ними права.

31 серпня патріарх Константинопольський Варфоломій на зустрічі в Стамбулі повідомив предстоятелю Російської православної церкви патріарху Кирилу, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

7 вересня Константинопольський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Даниїла Памфілійського зі США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади. Після того РПЦ вирішила розірвати офіційні стосунки з КПЦ, а також припинити участь у структурах під його головуванням.

Найближче засідання Синоду Константинопольського паріархату, на якому будуть розглядати питання автокефалії УПЦ, очікують 9—11 жовтня.