Американські вчені вперше обʼєднали мозок трьох людей у мережу без операційного втручання

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Американські вчені вперше обʼєднали мозок трьох людей у мережу без операційного втручання

Учені з Вашингтонського університету створили систему, яка дозволяє приймати сигнал мозку двох людей і передавати його третій без інвазивного втручання (операцій), пише N+1.

Система називається BrainNet. Сигнали мозків двох людей, яких у межах експерименту називають «передавачами», зчитують за допомогою електроенцефалограми. Потім ці результати передають у мозок третьої людини, так званого «одержувача». Для цього кору головного мозку стимулюють за допомогою коротких магнітних імпульсів.

В експерименті взяли участь 15 осіб, яких розділили на пʼять трійок. Кожній трійці необхідно було зіграти в гру, що нагадує тетріс: зʼявлявся квадратний блок, який можна було перевернути, щоб заповнити ряд. «Передавачі» могли бачити ряд і знали, чи потрібно перевертати блок; «одержувач» же ряд не бачив, проте приймав рішення, перевертати блок чи ні, саме він.

За допомогою розробленого інтерфейсу «одержувачам» вдалося правильно розташувати фігуру у 81,25% випадків, що значно вище за показник, можливий для випадкового попадання. Крім того, «одержувач» навчився виділяти правильну відповідь на тлі шуму: для цього вчені попросили одного з учасників-«передавачів» зумисно неправильно відповідами.

Виявилося, що реципієнта можна не тільки навчити приймати рішення на основі активності не свого мозку, але й визначати, яке з двох рішень правильне.

Методи передачі сигналів від мозку однієї людини до мозку іншої без інвазивного втручання вже розроблялися раніше, але вперше вдалося зробити подібний інтерфейс за участю більше двох осіб.