Politico: долю виборів мера Парижа у 2020 році можуть вирішити щури

Дата:
Politico: долю виборів мера Парижа у 2020 році можуть вирішити щури

Paul de Gregorio / Flickr

Влада Парижа зіткнулася з серйозною проблемою поширення вуличних щурів. Це навіть може вплинути на долю виборів мера міста в 2020 році, пише Politico.

У чому проблема?

Жителі французької столиці незадоволені тим, як влада намагається вирішити проблему. Парижани скаржаться на те, що гризуни спокійно снують по місту, риються в сміттєвих пакетах і лякають своєю появою туристів. Крім того, гризуни переносять небезпечні хвороби. Багато хто вважає поширення щурів в Парижі наймасштабнішим за останні десятиліття.

Що каже влада?

Уперше влада міста забила на сполох ще в грудні 2016 року. Тоді вона заявила, що вирішила виділити €1,5 млн на боротьбу з гризунами. Однак це не допомогло, і ситуація продовжує погіршуватися. Проблему також посилює рух зоозахисників, які закликають не винищувати щурів, а контролювати їх розмноження. Не допомагає і Євросоюз, який своїми актами забороняє використання чималої кількості отрут та способів знищення щурів.

Невдоволення містян позначається на репутації мера міста Анни Ідальго. До проблем зі щурами додається несприйняття мешканцями столиці ініціатив Ідальго зі збільшення пішохідних вулиць, а також схеми велосипедних доріг, яка викликає ускладнення руху транспорту.

До чого тут вибори?

Проблему зі щурами намагаються експлуатувати політичні опоненти Ідальго. За даними опитувань, наразі чинного мера Парижа підтримують 23% парижан, проте 21% за кандидата від партії République En Marche (LREM), яку очолює президент Еммануель Макрон. Він також сподівається на зміну керівництва Парижа.

Крім представників партії Макрона, іншою популярною персоною в боротьбі зі щурами став мер 17-го округу Парижа Жоуфра Болард. Він влаштовує публічні акції в межах боротьби з поширенням щурів, а також запустив додаток «Signal a Rat», у якому мешканці 17-го округу столиці можуть повідомляти про появу гризунів. За три місяці додаток отримав понад 3 тис. повідомлень. Також Болард відвідував Нью-Йорк, який не з чуток знайомий із проблемою щурів та закликав владу Парижа переймати досвід американців.

Що далі?

Вибори мера столиці Франції відбудуться за півтора року. І хто б на них не переміг, його гігієнічні нововведення зіткнуться з могутнім ворогом — щурами, чия здатність до розмноження забезпечує виживання цьому видові: дві дорослих особини можуть дати 2 832 дитинчат на рік.