Референдум про перейменування Македонії визнали недійсним. На нього прийшла лише третина виборців

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Референдум про перейменування Македонії визнали недійсним. На нього прийшла лише третина виборців

Konstantinos Tsakalidis / Bloomberg via Getty Images

Референдум про зміну назви Македонії офіційно визнали таким, що не відбувся через низьку явку виборців, яка, за офіційними даними, склала 36,91%. Про це повідомило Македонське інформаційне агентство.

Державна виборча комісія заявила про результати обробки 100% бюлетенів: зміну назви країни на Північну Македонію підтримали 91,46%, або 609 тис. 813 громадян, проти виступили 5,65%, або 37 тис. 700 македонців.

Голова Державної виборчої комісії Македонії Олівер Дерковский повідомив, що голосування на референдумі не визнали через низьку явку. Для того, щоб референдум був дійсним, у ньому повинні взяти участь не менше 50% усіх зареєстрованих виборців.

Референдум мав консультативний характер, остаточне ж рішення про перейменування Македонії прийматиме парламент країни.

30 вересня в Македонії відбувся референдум про перейменування країни. На голосування було винесено наступне питання — «Чи виступаєте ви за членство в Євросоюзі та НАТО, приймаючи угоду між Республікою Македонія та Грецькою Республікою?».

В межах підписаної угоди з Грецією Македонія погодилася змінити назву на «Республіку Північна Македонія», тоді як Греція погодилася зняти своє давнє вето щодо інтеграції Македонії в НАТО та Євросоюз.

Греків не влаштовує назва країни Македонія, оскільки вона дублює назву грецької області. Афіни побоюються територіальних претензій на цій підставі.