Російська служба BBC: Держдеп назвав «безглуздим» використання Сенцова для обміну на заарештованих у США росіян

Дата:
Російська служба BBC: Держдеп назвав «безглуздим» використання Сенцова для обміну на заарештованих у США росіян

Jaap Arriens / NurPhoto via Getty Images

Державний департамент США вважає «безглуздою» спробу Росії використати режисера Олега Сенцова для обміну на своїх громадян, заарештованих у США, пише Російська служба BBC.

«Будь-яка безглузда спроба Росії використовувати незаконне затримання громадянина України в якості бази для переговорів була би ще одним знаком того, що Росія з недостатньою повагою ставиться до прав людини, суверенітету України та верховенства закону», — йдеться в заяві Держдепу для Російської служби BBC.

У Держдепі нагадали, що Сенцова незаконно затримали в анексованому Росією Криму і насильно дали йому російське громадянство, після чого російський суд засудив його до 20 років вʼязниці. Висунуті проти режисера звинувачення у підготовці теракту — «необґрунтовані і є цинічною помстою за його позицію з приводу російської окупації Криму», — підкреслили в Держдепі.

Між тим адвокат Сенцова Дмитро Дінзе вважає, що Росія не проти обміняти режисера на своїх громадян, які відбувають покарання в США, якщо на це буде згода самих Штатів.

30 вересня «Нова газета» повідомила, що Росія згодна відпустити режисера Олега Сенцова в обмін на російських громадян, заарештованих у США. При цьому видання повідомило, що Москва готова обговорювати таку «гуманітарну акцію» лише безпосередньо з Вашингтоном.

Росія вимагає видати їй засуджених у США Віктора Бута і Костянтина Ярошенка, а також заарештовану Марію Бутіну. Пізніше прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що він нічого не знає про плани з обміну Сенцова на росіян, заарештованих у США.