Порошенко схвалив посилення боротьби з піратством і порушенням авторських прав

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Порошенко схвалив посилення боротьби з піратством і порушенням авторських прав

Пресслужба президента України

Президент Петро Порошенко підписав закон, який посилює боротьбу з піратством і порушенням авторських прав, повідомляє прес-служба глави держави.

Для чого потрібен закон?

Він змінює процес маркування аудіовізуальних творів (фільмів), фонограм, компʼютерних програм і баз даних. Згідно із законом, реєстратор зобовʼязаний не тільки видавати контрольні марки, але і протягом трьох робочих днів з дня їх видачі, оприлюднити на своєму веб-сайті перелік творів, дані про автора, кількість, серії і номери виданих марок.

Таким чином правовласники зможуть самостійно контролювати виконання закону по боротьбі з піратством.

Як заявила «Бабелю» керуючий партнер юридичної фірми «Міллер» Карина Панченко, для того, щоб закон почав діяти, потрібен електроний реестр.

«Нажаль, в Україні наразі такого реєстру немає, а в законі не прописаний чіткий механізм його дії. Також в законі не вказана конкретна установа, яка надалі буде видавати контрольні марки (голографічні знаки)», — сказала вона.

Як це працює в Україні?

Для того, щоб отримати свідоцтво про авторське право, правовласник повинен подати до Міністерства економічного розвитку і торгівлі заявку про реєстрацію авторських прав на твір, примірник твору на електронному носії, відомості про автора або авторів твору (прізвище, місце проживання, дата народження) та сплатити адмінзбір.

Для подачі заявки на реєстрацію авторського права на компʼютерну програму чи базу даних, необхідно мати вихідний код компʼютерної програми (в електронному вигляді) та інструкцію користувача у вільній формі.

Подана заявка розглядається до двох місяців, після чого експертом приймається рішення про реєстрацію твору і видачу свідоцтва про реєстрацію авторських прав на твір.

До чого тут міжнародне право?

Міжнародний альянс інтелектуальної власності рекомендував Україні переглянути чинні закони з авторського права і ввести більш прозору процедуру адміністрування голограмного маркування.

Проблеми з дотриманням авторського права в Україні намагаються вирішити не перший рік. У 2016 році наша країна посіла 11 місце в американському рейтингу порушень авторських прав на всі види медіапродукції. Крім України, до списку також увійшли Росія, Китай, Індія, Алжир, Аргентина, Чилі, Індонезія, Кувейт, Таїланд і Венесуела.