У США запрацював 5G-інтернет зі швидкістю до 1 Гбіт/сек. Поки тільки в чотирьох містах

Автор:
Анастасія Котова
Дата:

Американський провайдер Verizon 1 жовтня запустив у США першу комерційну інтернет-мережу пʼятого покоління 5G. Клієнти можуть користуватися інтернетом з максимальною швидкістю до 1 Гбіт/с, пише The Verge.

5G запрацював у Хʼюстоні, Індіанаполісі, Лос-Анджелесі та Сакраменто. Власне 5G Home стане заміною кабельного підключення до Інтернету. Мережа забезпечить швидкість зʼєднання до 300 Мбіт/с в середньому. Пікова швидкість — до 1 Гбіт/с.

Verizon також пропонує три місяці безкоштовного користування 5G Home-сервісом, який потім буде коштувати $50 в місяць для користувачів Verizon і $70 для клієнтів, які ними не є.

Компанія також пропонує безкоштовний Chromecast або Apple TV 4K і три місяці YouTube TV. Послуга включає установку та доступ до мобільних пристроїв 5G.

Нова мобільна мережа оператора базується на власному стандарті 5G TF. Використовувати його будуть доти, доки не буде затверджений загальноприйнятий стандарт 5G NR.

Південна Корея стане першою країною в світі, яка запровадить в експлуатацію мобільний звʼязок 5G. Початок комерційного використання мереж нового покоління призначено на 1 грудня 2018 року.

Три основних південнокорейських мобільних оператора SKT, KT і LG U+ заявили, що спочатку мережі 5G будуть покривати Сеул та прилеглі території. На першому етапі впровадження швидкість передачі даних по мережах пʼятого покоління повинна досягати 1 Гбіт/сек.

5G — пʼяте покоління мобільного звʼязку, що діє на основі стандартів телекомунікацій, наступних після наявного стандарту 4G/IMT-Advanced. Різні мобільні оператори звʼязку в світі вже випробовують окремі елементи мережі 5G, а також лабораторно тестують технології нового покоління.

Зазначимо, що в Україні тільки цієї весни зʼявився мобільний звʼязок 4G. У деяких віддалених регіонах досі наявний лише застарілий формат передачі даних мобільного звʼязку EDGE, який функціонує як надбудова над 2G і 2.5 G (GPRS)-мережами.