«Тактика сомалійських піратів». Геращенко спростувала чутки про обмін Сенцова на заарештованих у США росіян

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Тактика сомалійських піратів». Геращенко спростувала чутки про обмін Сенцова на заарештованих у США росіян

Космач Олександр / УНІАН

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в тристоронній контактній групі щодо Донбасу Ірина Геращенко називає неправдивою інформацію про можливий обмін українського політвʼязня Олега Сенцова на росіян, які відбувають покарання в США. Про це вона заявила на своїй сторінці в Facebook.

За словами Геращенко, так звані російські ліберальні ЗМІ поширили чутки, не вперше зробивши «недостовірні та спекулятивні вкиди щодо долі Олега Сенцова й інших бранців Кремля».

«Мене вже давно не дивує, що подібні брудні інформаційні спецоперації запускають через так звані ліберальні російські медіа, бо мета спецслужб тут очевидна: підняти ставку, ціну переговорів, паралельно дискредитувати навіть ілюзію існування незалежних від Кремля медіа. Саме тому ці чутки, які не мають під собою жодної підстави, запускають саме так», — написала вона.

Геращенко додала, що справа проти Олег Сенцова в Росії повністю сфабрикована.

«Очевидно, що говорити про обмін його на мафіозі, торгівців зброєю та шпигунів — це тактика сомалійських піратів, торгівців людьми, у яких давно перетворився Кремль», — наголосила перший віце-спікер Верховної Ради.

30 вересня «Нова газета» повідомила, що Росія згодна відпустити режисера Олега Сенцова в обмін на російських громадян, заарештованих у США. Видання також повідомило, що Москва готова обговорювати таку «гуманітарну акцію» лише безпосередньо з Вашингтоном.

Росія нібито вимагала видати їй засуджених у США Віктора Бута й Костянтина Ярошенка, а також заарештовану Марію Бутіну. Пізніше прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що він нічого не знає про плани з обміну Сенцова на росіян, заарештованих у США.

Між тим адвокат Сенцова Дмитро Дінзе вважає, що Росія не проти обміняти режисера на своїх громадян, які відбувають покарання в США, якщо на це буде згода самих Штатів.