Спалах сибірської виразки в Одеській області: пʼятеро людей госпіталізовані

Автор:
Анастасія Котова
Дата:

В Одеській області пʼятеро людей поклали до лікарні з діагнозом «сибірська виразка». Зафіксували спалах в одному селі в Саратському районі, повідомили «Думській» в районній раді.

Як сказали в Одеській облдержадміністрації, усі хворі мешкали в селі Міняйлівка. Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій планує локалізувати вогнище захворювання.

За даними МОЗ, лабораторні дослідження підтвердили захворювання одного хворого на сибірку. У нього шкірна форма, що лікується антибіотиками й не становить такої небезпеки, як легенева. Дослідження м’яса забитої тварини та ґрунту в дворі, де її було забито, також виявили позитивний результат.

Ситуація під контролем місцевої влади, здійснюють усі необхідні заходи для недопущення розповсюдження захворювання, зокрема, дезінфекцію. Захворювання локалізовано в межах одного села, з 30 вересня введено карантин. Медики обстежують людей, які контактували з хворими тваринами чи вживали м’ясо забитої худоби. Особам, які мали ризик зараження збудником сибірки, призначать профілактику антибіотиками та нагляд упродовж 15 днів.

За словами директора Центру громадського здоровʼя МОЗ Володимира Курпіти, в Україні потенційну небезпеку поширення сибірської виразки несуть понад 13,5 тисяч місць. «Хочу підкреслити, що в Україні є близько 13,5 тис. Місць, які потенційно небезпечні по «сибірці», і періодично, час від часу, у нас реєструються поодинокі випадки захворювання», - повідомив він.

Курпіта додав, що оскільки багато сіл використовували скотомогильники, то в зоні певного ризику знаходяться всі сільські райони.

Сибірська виразка — небезпечна інфекційна хвороба сільськогосподарських і диких тварин усіх видів, а також людини. Хвороба в людей протікає дуже швидко, з ураженням шкіри, утворенням специфічного карбункула, підвищенням температури та загальною інтоксикацією організму.

Спори інфекції можуть зберігатися в землі до 100 років, а також продовжувати існувати в тілі закопаної тварини. Тваринам передаються через траву, якою вони харчуються.

У липні 2013 року чотири випадки захворювання людей на сибірку зареєстрували на півночі Молдови, у селі Ведень Сорокського району, що на кордоні з Україною.

У 2016 році випадок сибірської виразки задокументували в місті Чугуїв Харківської області. Епідрозслідування встановило коло осіб, які мали контакт із хворою твариною — свиноматкою, а також вживали її заражені мʼясо та сало.