BBC Україна: «Мені його абсолютно не шкода». Київський перукар розповів про допити в ГПУ через справу Манафорта

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
BBC Україна: «Мені його абсолютно не шкода». Київський перукар розповів про допити в ГПУ через справу Манафорта

Brendan Hoffman / The New York Times

Перукаря Євгена Касєєва, на якого без його відома записали кілька офшорних компаній, викликають на допити до Генпрокуратури, Служби безпеки та податкової через співпрацю цих фірм зі скандально відомим американським політтехнологом Полом Манафортом. Про це він розповів в інтерв’ю BBC Україна.

Касєєв вперше згадується в розслідуванні журналіста та нардепа Сергія Лещенка (БПП) у 2017 році. За його даними, офшорна компанія Neocom Systems Limited, зареєстрована на імʼя Касєєва, начебто перераховувала політтехнологу Полу Манафорту сотні тисяч доларів.

Особисто перукар не знає Манафорта і ніяк з ним не пов’язаний, але після спецрозслідування прокурора США Роберта Мюллера 34-річного Касєєва періодично викликають на допити в ГПУ, СБУ та податкову.

Про «зв’язок» з Манафортом

«Після того, як у кінці 2017 року мене викликали до прокуратури і показали документи, підписані нібито мною, — про переказ коштів, про закупівлю якоїсь електронної техніки, тоді я про це дізнався. Коли я їхав вже додому з прокуратури, то вирішив почитати, що це за справа і куди мене приписали з тим вкраденим паспортом».

Про пограбування та викрадення документів

«У 2006 році пограбували мою квартиру в Донецьку, де я жив. Винесли техніку та документи. І на той викрадений паспорт періодично спливають різні фірми. У 2008 році мене викликали до податкової інспекції через несплату податків. І там була на той момент астрономічна сума — 300 млн грн. І тоді мене по повній допитували, взяли зразок почерку, підпису. Викликали також в СБУ».

Про переїзд до Києва

«У 2010 році я переїхав до Києва, і в 2011 році мене викликали в податкову з приводу діяльності фірми April Limited. Вона досі існує, хоч я писав щодо цієї компанії заяви, але її ніхто не закрив».

Однак, за словами чоловіка, навіть після всіх скандальних публікацій про нього ніхто зі слідчих із США у справі Манафорта не зв’язувався з ним.

«Зі мною ніхто не звʼязувався, хоча Лещенко писав, що я не виходив на звʼязок, проте мені ніхто не писав. В кінці 2017 року мені у Facebook написав слідчий, з яким я вже потім зустрівся в прокуратурі», — повідомив він.

Про виклики на допити в ГПУ

«Після десятого походу на допит [у Головне слідче управління Генеральної прокуратури] мені вже не було страшно. Я навіть пропонував скинути в електронному вигляді всі мої покази, аби наступному слідчому, який буде мене допитувати, не довелося знову вручну набирати. В цілому викликають з періодичністю раз на півтора-два роки».

Про погрози

«Після статті у New York Times мені почало надходити багато повідомлень у соцмережі, тому довелося закрити сторінку у Facebook для інших. Пишуть різне: і нецензурні висловлювання, і погрози про те, що мені час померти, і тому подібне», — поскаржився перукар.

Про зачіску Манафорта

«Стандартна зачіска політика — класична «канадка», нічого надприродного тут немає. Ця зачіска з 50—60-х років викладається в перукарських академіях, це стандарт, і її вивчають на всіх курсах як базову. В ній немає нічого складного, жодних переходів», — сказав він.

На думку перукаря, ця зачіска показує, що Манафорт «достатньо консервативний, впевнений у собі і не хоче щось змінювати у своєму житті». У той же час він не жаліє Манафорта. «Мені його абсолютно не шкода. Людина свідомо йшла на злочин, але все таємне колись стає явним».

Спеціальний прокурор США Роберт Мюллер у справі про втручання Росії у президентські вибори 2016 року висунув звинувачення проти колишнього глави передвиборчого штабу президента США Дональда Трампа Пола Манафорта у двох кримінальних справах.

Манафорта звинувачують у відмиванні понад $30 млн та ухилянні від сплати податків за майже 10 років співпраці з Партією регіонів та екс-президентом Віктором Януковичем.

Слідство вважає, що за роботу політичного консультанта в Україні Манафорт заробив понад $60 млн. Слідча група представила понад 300 документів, які розкривають деталі співпраці Манафорта з Партією регіонів і «Опозиційним блоком».

Зрештою Манафорта визнали винним за 8 з 18 пунктів обвинувачення. 14 вересня Манафорт визнав себе винним у змові проти Сполучених Штатів та змові з метою перешкоджання правосуддю.