Amazon підвищує мінімальну зарплату працівникам у США. Після скарг на важку працю та під тиском сенаторів

Дата:

Компанія Amazon оголосила, що з наступного місяця підвищить мінімальну заробітну плату для всіх працівників до $15 за годину, пише CNBC.

Чому?

Amazon є найбільшою у світі компанією з онлайн-торгівлі. За 2017 рік вона заробила близько $180 млрд. Цей успіх забезпечили майже 500 тис. працівників компанії в усьому світі. Тим не менш багато працівників IT-гіганта скаржаться на важкі умови праці.

У 2016 році видання New York Times писало про те, що в компанії заохочують працювати 80 годин на тиждень та рідко надають відпустку. Улітку 2018-го це спричинило хвилю страйків у всій Європі — учасники вимагали підвищення зарплати та поліпшення умов праці.

Що вирішили в Amazon?

Зміни поки стосуватимуться лише США. Компанія вирішила підвищити мінімальну погодинну зарплату для більш ніж 250 тис. співробітників, разом з тими, хто зайнятий неповний робочий день та працює тимчасово. Надбавку отримають і 100 тис. сезонних працівників. Тим, хто вже заробляють $15 за годину, теж підвищать зарплату.

А що таке «закон Безоса»?

Це законодавча ініціатива сенатора Берні Сандерса, яку він представив у вересні. Її суть — обкладати новим податком великі компанії (понад 500 осіб персоналу), працівники яких звертаються за федеральною допомогою. Фірми повинні будуть повернути в бюджет 100% коштів, якими держава змушена підтримувати їхніх працівників з низькими зарплатами.

Зокрема, мова йде про витрати американського бюджету за програмами Medicaid (державна програма медичної допомоги малозабезпеченим американцям), Section 8 housing (виплата орендної плати та витрат на ЖКГ замість нужденних), Supplemental Nutrition Assistance Program (талони на їжу) і National School Lunch & School Breakfast (оплата шкільних обідів дітям малозабезпечених американців).

Між тим, справи у самій Amazon ідуть непогано. Компанія 4 вересня стала другою в історії (після Apple), якій вдалося довести свою ринкову вартість до одного трильйона доларів.