Росія передала Сирії ЗРК С-300 і створює там систему управління протиповітряної оборони

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Росія передала Сирії ЗРК С-300 і створює там систему управління протиповітряної оборони

Міністерство оборони Росії

Росія поставила Сирії зенітно-ракетні комплекси С-300 і планує за три місяці навчити сирійців ними користуватися, пише Інтерфакс.

«Ми завершили поставку комплексів С-300. Вона включала 49 одиниць техніки: локатори підсвічування, природно, основні системи визначення, машини управління і чотири пускові установки», — сказав міністр оборони Росії Сергій Шойгу.

Росіяни також планують створити в Сирії єдину систему управління протиповітряної оборони. «Завершимо повністю всю роботу з підготовки та навчання екіпажів, зі звʼязування в єдину мережу до 20 жовтня», — сказав Шойгу.

Росія вирішила поставити ці комплекси в Сирію після того, як в ніч на 18 вересня російський літак-розвідник Іл-20 з 14 членами екіпажу на борту зник над східною частиною Середземного моря, за 35 кілометрів від сирійського узбережжя. Його збили сирійські ППО, однак Міноборони Росії заявило, що аварія сталася з вини Ізраїлю.

Збройні сили Ізраїлю поклали відповідальність за катастрофу Іл-20 на армію сирійського диктатора Башара Асада. За твердженням ізраїльтян, Іл-20 збили через надмірне та нескоординироване застосування ракетних комплексів протиповітряної оборони, а ракету, що збила літак, запустили вже після того, як літаки Військово-повітряних сил Ізраїлю залишили повітряний простір Сирії.