Канада позбавила почесного громадянства лауреата Нобелівської премії миру

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Канада позбавила почесного громадянства лауреата Нобелівської премії миру

Wikimedia Commons

Канада позбавила почесного громадянства де-факто главу уряду Мʼянми Аун Сан Су Чжі, яка є лауреатом Нобелівської премії миру. Про це повідомляє DW.

Наголошується, що це безпрецедентний випадок в історії Канади. Репутація політика і колись ікони визвольного руху в Мʼянмі сильно постраждала від жорстоких переслідувань представників мусульманської меншини рохінджа в цій країні.

Міністерство закордонних справ Канади обґрунтувало позбавлення Аун Сан Су Чжі почесного громадянства її «впертим небажанням засудити геноцид рохінджа».

Аун Сан Су Чжі отримала почесне громадянство Канади у 2007 році, коли перебувала у себе на батьківщині під домашнім арештом. Таку відзнаку надають досить рідко. Досі її отримували лише пʼять інших видатних людей, зокрема Нельсон Мандела та Далай-лама.

Су Чжі де-факто керує урядом Мʼянми з 2005 року. Через її мовчання з приводу жорстоких військових дій проти рохінджа почали лунати заклики позбавити Аун Сан Су Чжі також Нобелівської премії миру. ООН кваліфікувала переслідування рохінджа як геноцид.

У березні 2018 року Вашингтонський музей Голокосту позбавив Су Чжі премії імені Елі Візеля. Керівництво музею розчарувало, що вона не скористалася своїм моральним авторитетом і не спробувала зупинити насильство щодо рохінджа.