Порошенко підписав закон, який посилює відповідальність за вирубку та контрабанду лісу

Дата:
Порошенко підписав закон, який посилює відповідальність за вирубку та контрабанду лісу

Radek Grzybowski / Unsplash

Президент Петро Порошенко підписав закон, який посилює відповідальність за незаконну вирубку та контрабанду лісу, повідомляє прес-служба президента.

Тепер за незаконну вирубку та контрабанду необроблених лісоматеріалів за кордон можна отримати від 3 до 5 років, якщо заподіяна велика шкода — від 5 до 10 років, якщо це здійснювала організована група у великих обсягах — до 12 років увʼязнення з конфіскацією майна.

Закон також збільшує штрафи за незаконну заготівлю деревини і порушення правил відновлення лісу. Розміри штрафів зросли до 15—30 неоподатковуваних мінімумів (255—510 грн). Для посадових осіб максимальна сума штрафу може становити 75—150 неоподатковуваних мінімумів, тобто 1 125—2 250 грн.

Якщо протягом року правоохоронці зафіксують повторне порушення, штраф подвоюється — прості громадяни заплатять від 510 до 1 020 грн. Більше заплатять чиновники — від 5 100 до 10 200 грн.

Автори законопроекту також пропонували на 8 років заборонити вивіз з України паливної деревини. Але після того, як закон ухвалили у другому читанні в липні, президент повернув його з пропозицією вилучити цю норму. Закон набуде чинності 1 січня 2019 року.