Нова Зеландія ввела штраф для туристів за відмову надавати доступ до своїх гаджетів. І обіцяє перевіряти тільки файли всередині пристроїв

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Нова Зеландія ввела штраф для туристів за відмову надавати доступ до своїх гаджетів. І обіцяє перевіряти тільки файли всередині пристроїв

Anete Lūsiņa / Unsplash

Влада Нової Зеландії встановила штраф для тих, хто вʼїжджає в країну і відмовляється надавати паролі до своїх пристроїв під час митного огляду, пише The New York Times.

Стягнення складатиме 5 тис. новозеландських доларів (близько $3,3 тис.). Закон буде застосовуватися як до іноземних громадян, так і до громадян Нової Зеландії, які повертаються додому з інших країн.

Пристрій можуть також вилучити для подальшого вивчення, якщо працівники прикордонної служби під час огляду побачать для цього підстави. Втім, як розповів виданню співробітник служби Террі Браун, вилучити пристрій можуть вже за відмову надати до нього пароль.

Він додав, що пристрій будуть оглядати в режимі «польоту» (режим, який відключає бездротові зʼєднання). Вивчатимуть лише збережені на пристрої файли, а не історію відвідувань веб-сайтів чи будь-яку інформацію, що завантажується у хмарне сховище.

На думку представників прикордонної служби Нової Зеландії, новий штраф є «належним засобом правового захисту». Однак цей крок викликав критику з боку прихильників громадянських свобод.

Вони заявили, що цифрові пристрої містять набагато більше особистої інформації про людину, ніж багаж, і тому їх необхідно захистити від обшуків. Більш того, юристи відзначають, що багато іноземців, які вʼїжджають в чужу країну, просто не знайомі з правилами цієї держави, а новий штраф дозволить «чинити на них тиск».

У 2017 році представники прикордонної служби Нової Зеландії провели 537 попередніх оглядів пристроїв і повідомили, що вони не очікують збільшення кількості оглядів через новий закон.