Нобелівську премію з хімії вручили за керування еволюцією

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Нобелівську премію з хімії вручили за керування еволюцією

Twitter / @NobelPrize

В Стокгольмі Шведська королівська академія наук назвала лауреатів Нобелівської премії з хімії. Нагороду за 2018 рік отримали Френсіс Арнольд за дослідження спрямованої еволюції ферментів, а також Джордж Сміт і Грегорі Вінтер — за фаговий дисплей пептидів і антитіл.

Про це повідомляється на сторінці академії в Twitter.

«Нобелівські лауреати 2018 року з хімії взяли під свій контроль еволюцію і зробили це для цілей, які приносять найбільшу користь людству. Ферменти, отримані шляхом спрямованої еволюції, використовуються для виробництва всього — від біопалива до фармацевтичних препаратів. Антитіла, отримані за методом «фаговий дисплей», можуть боротися з аутоімунними захворюваннями і в деяких випадках вилікувати метастатичний рак», — заявили на сайті Нобелівського комітету.

1 жовтня у столиці Швеції розпочався «Нобелівський тиждень». Премію з медицини та фізіології за дослідження терапії раку отримали двоє вчених-імунологів — японець Тасуку Хондзе й американець Джеймс Еллісон. Лауреатами Нобелівської премії з фізики стали Артур Ашкін (США), Жерар Мур (Франція) та Донна Стрікленд (Канада) за інноваційні винаходи у фізиці лазерів.

У п’ятницю, 5 жовтня, в Осло назвуть лауреата премії миру. Володаря премії з економіки визначать 8 жовтня. Нобелівську премію з літератури цього року не вручатимуть. Це пов’язано зі скандалом, у центрі якого опинився чоловік однієї з членів журі академії — фотограф Жан-Клод Арно. Його звинуватили в сексуальних домаганнях. Наступного лауреата премії з літератури обиратимуть у 2019 році.

Раніше стали відомі імена лауреатів премії «За правильний спосіб життя» (альтернативної Нобелівської премії).

Також у вересні в Гарварді оголосили лауреатів Шнобелівської премії за 2018 рік. Організатори відзначили праці про використання магічних ляльок вуду проти несправедливих керівників, американських гірок для виведення каменів з нирок, поштових марок — для фіксації ерекції, а слини — як миючого засобу.