Лідерство, стресостійкість і знання мови. Кабмін затвердив нові вимоги до вищого корпусу держслужби

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Кабінет міністрів затвердив нові вимоги до державних службовців категорії «А», які тепер включають обовʼязкове володіння однією з офіційних мов Ради Європи та ряд вимог до особистих якостей. Про це написав в Facebook міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко.

Чиновнику категорії «А» тепер необхідно володіти однією з офіційних мов Ради Європи — англійською чи французькою. Також він повинен вміти формувати плани, приймати ефективні рішення й оцінювати їхні ризики. Крім того, чиновник категорії «А» повинен бути лідером, вміти мотивувати команду та допомагати її розвитку.

Також тепер держслужбовець категорії «А» повинен бути комунікабельним, «вміти визначати стейкхолдерів [зацікавлені сторони] і вибудовувати ефективні відносини з ними», вміти формувати цілі і спрямовувати зусилля на досягнення чітких результатів.

Також чиновник має бути стресостійким, ефективно управляти людськими ресурсами, вміти працювати з базами даних законодавства й аналітичною інформацією.

За словами Саєнка, для оцінки компетентності чиновників Кабмін запустить новий центр оцінювання при Національному агентстві з питань державної служби.

Згідно із законом про державну службу, який прийняли у 2015 році, в Україні існує три категорії державних службовців: «А» — вищий корпус держслужби, «Б» — керівники структурних підрозділів, «В» — інші держслужбовці.

До категорії «А» відносяться державний секретар Кабміну та його заступники, держсекретарі міністерств; керівники органів виконавчої влади та їх заступники; керівники апаратів Конституційного і Верховного судів.

Також до цієї категорії відносяться керівники апаратів вищих спеціалізованих судів та їх заступники; голови місцевих держадміністрацій.