Путін звинуватив Трампа у подорожчанні нафти і запропонував йому «подивитися у дзеркало»

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Президент Росії Володимир Путін звинуватив у зростанні світових цін на нафту американського лідера Дональда Трампа.

Про це президент РФ заявив на пленарному засіданні форуму «Російський енергетичний тиждень», передає ТАСС.

«У нас була дуже хороша зустріч з президентом Трампом у Гельсінкі. Але якщо б ми торкнулися з ним теми, яку зараз обговорюємо, я б йому сказав: якщо ти хочеш знайти винуватця зростання цін [на нафту], Дональде, то тобі треба подивитися у дзеркало», — зазначив Путін.

Скільки коштує нафта?

З початку року нафта подорожчала більш ніж на 20%. У вівторок, 2 жовтня, вартість бареля нафти еталонної марки Brent вперше з листопада 2014 року піднялася вище $85. Сьогодні після обіду ціна нафти марки Brent склала $84,96 за барель. Нафта марки WTI коштує $75,33.

Через дефіцит нафти на світовому ринку аналітики припускають, що чорне золото може подорожчати до $100 за барель.

Чому нафта дорожчає?

Паливо дорожчає вже кілька місяців поспіль. Одним з головних чинників стала заява Дональда Трампа про вихід США з ядерної угоди з Іраном і погроза американського президента відновити санкцій проти іранського експорту енергоносіїв. Ще одна причина — рішення Кувейту вперше за 26 років припинити постачати у США сиру нафту, щоб переорієнтувати експорт на більш прибуткові азіатські ринки.

У той же час подорожчання нафти вигідне Російській Федерації. Підвищення цін на чорне золото згладжує для російської економіки наслідки введення нових санкцій США — поки країна може продавати паливо на зовнішніх ринках.