Вдова загиблого на Донбасі військового подала на Росію до суду. Вимагає майже 6 млн грн моральної компенсації

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Вдова загиблого на Донбасі військового подала позов проти Росії та вимагає сплатити їй €180 тис. (майже 6 млн грн) моральної шкоди. Про це повідомлено на сайті Судової влади України.

Зазначено, що чоловік підірвався на мінному полі поблизу села Опитне Ясинуватського району Донецької області. Це сталося в червні 2015 року під час бойового завдання. Військовик отримав травми, не сумісні з життям.

«Хмельничанка вказує, що загальновідомим є факт військової агресії Російської Федерації проти України, внаслідок якої загинув її чоловік, тож саме Російська Федерація повинна нести відповідальність за військові дії, під час якої гинуть українці, і саме з цієї країни слід стягнути компенсацію моральної шкоди», — йдеться в повідомленні.

Позивачка вказує, що через загибель чоловіка втратила сенс життя та віру в майбутнє.

Визначаючи розмір завданої їй моральної шкоди, жінка керувалася практикою Європейського суду з прав людини в вирішенні аналогічних справ, зокрема «Хачукаєви проти Росії», «Сагаєва та інші проти Росії», «Ісламова проти Росії».

Через військову агресію на сході України Росію не вперше позивають. Раніше вдова загиблого на Донбасі прикордонника подала на РФ до суду та вимагає від країни €60 тис. компенсації. У липні 2014 року, під час евакуації травмованих колег у Шахтарську, її чоловік підірвався на фугасі збройних формувань РФ. У 2017 році міський районний суд Хмельницького встановив, що чоловік позивачки загинув під час виконання військових обовʼязків, захищаючи Україну від збройної агресії Російської Федерації.