Time назвав головних претендентів на Нобелівську премію миру 2018 року

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Американський журнал Time склав список фаворитів на отримання Нобелівської премії миру цього року. У топ-3 претендентів увійшли лідер Північної Кореї Кім Чен Ин, глава Південної Кореї Мун Чже і президент США Дональд Трамп.

Відзначається, що Кім Чен Ин і Мун Чже Ін можуть отримати Нобелівську премію миру за зусилля щодо денуклеаризації Корейського півострова і припинення ядерних випробувань, які проводить КНДР.

Найбільша британська букмекерська контора Ladbrokes оцінює шанси Дональда Трампа на перемогу як 5 до 2. Саме за участю американського лідера 12 липня в Сінгапурі відбулася перша в історії зустріч на вищому рівні між США і КНДР.

У переліку найбільш імовірних лауреатів премії також ініціатор референдуму про відокремлення Каталонії від Іспанії Карлес Пучдемон. Його шанси букмекери оцінюють як 12 до одного. Також у списку Папа Римський Франциск. Ймовірність його перемоги — 16 до одного. Серед фаворитів — блогер та громадський діяч з Саудівської Аравії Раїф Бадаві, який відбуває семирічний тюремний термін за образу ісламу.

У переліку також присутні дві організації: Управління верховного комісара ООН у справах біженців і Американський союз захисту громадянських свобод (ACLU).

Лауреата Нобелівської премії миру 2018 року оголосять у пʼятницю, 5 жовтня, а вручення нагороди відбудеться у столиці Норвегії Осло 10 грудня — в роковини смерті шведського хіміка Альфреда Нобеля (1833—1896).

Премію вручають щороку людині або організації, яка зробила все можливе для досягнення миру в усьому світі. У 2018-му на нагороду висунули 331 претендента: 216 осіб та 115 організацій.

У 2017 році лауреатом Нобелівської премії миру стала Міжнародна кампанія за ліквідацію ядерної зброї (ICAN).

1 жовтня у столиці Швеції розпочався «Нобелівський тиждень». Премію з медицини та фізіології за дослідження терапії раку отримали двоє вчених-імунологів — японець Тасуку Хондзе й американець Джеймс Еллісон. Лауреатами Нобелівської премії з фізики стали Артур Ашкін (США), Жерар Мур (Франція) та Донна Стрікленд (Канада) за інноваційні винаходи у фізиці лазерів. Нагороду з хімії за 2018 рік отримали Френсіс Арнольд за дослідження спрямованої еволюції ферментів, а також Джордж Сміт і Грегорі Вінтер — за фаговий дисплей пептидів і антитіл.