Терористку, яка підірвала авто підполковника СБУ Хараберюша, засудили до 12 років з конфіскацією майна

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Терористку, яка підірвала авто підполковника СБУ Хараберюша, засудили до 12 років з конфіскацією майна

Facebook/Ігор Мосійчук

Іллічівський районний суд Маріуполя засудив до 12 років позбавлення волі мешканку Донецька Юлію Прасолову за вбивство полковника Служби безпеки Олександра Хараберюша, якого вона підірвала в його автомобілі в Маріуполі 31 березня 2017 року.

Як розповіла theБабелю прес-секретар і консультант суду Олена Кіргет, вирок оголосили 25 вересня. Прасолова отримала 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Судове засідання проходило у закритому режимі в цілях безпеки, вирок ухвалювався колегією суддів. Оскільки справа розглядалася в закритому режимі, її немає в Єдиному реєстрі судових рішень.

За словами Кіргет, у засудженої є 30 днів на подачу апеляції з моменту винесення вироку. Однак станом на четвер, 4 жовтня, вона ще не подана.

У 2014 році полковник СБУ Олександр Хараберюш переїхав з родиною з Донецька до Маріуполя. 31 березня 2017 року його автомобіль підірвали на перехресті проспекту Металургів і вул. Каффайської, коли він знаходився всередині. В результаті Хараберюш загинув на місці. Причиною вибуху стала радіокерована міна, закладена в автомобіль.

31 жовтня 2017 року голова СБУ Василь Грицак повідомив, що силовики в Одесі затримали 29-річну мешканку Донецька Юлію Прасолову, підозрювану в скоєнні злочину.

Слідство встановило, що Прасолова, за змовою з бойовиками самопроголошеної «ДНР», прикріпила саморобний вибуховий пристрій на магнітній основі до днища автомобіля полковника СБУ. Переконавшись, що Хараберюш сів за кермо і почав рух, обвинувачена привела в дію вибуховий пристрій за допомогою дзвінка з мобільного телефону.

Пізніше Прасолова зізналася в тому, що саме вона заклала вибухівку в машину полковника СБУ. За участь у теракті вона отримала від бойовиків $15 тис.