У «Газпромі» назвали дату старту газопроводу «Північний потік-2». Данія погодилася на будівництво

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У «Газпромі» назвали дату старту газопроводу «Північний потік-2». Данія погодилася на будівництво

Ulrich Baumgarten / Getty Images

Поставки газу по газопроводу «Північний потік-2» можуть початися з 1 січня 2020 року. Про це повідомляє ТАСС.

«Ведеться будівництво «Північного потоку-2», без сумніву, є ще питання, але графік роботи говорить про те, що ми можемо почати поставки з 1 січня 2020 року», — сказав голова правління «Газпрому» Олексій Міллер на Міжнародному газовому форумі.

Прокладка газопроводу почалася в липні. Він пройде по території Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини, але в обхід України, Білорусі, Польщі.

Данія була останньою країною, яка не давала згоди на прокладення трубопроводу по своїй території. Виконавчий член ради директорів австрійської нафтогазової компанії OMV Манфред Ляйтнер заявив, що маршрут «Північного потоку-2» розробили в обхід Данії без подорожчання проекту.

Але глава OMV Райнер Зеле заявив, що попередня домовленість з Данією вже досягнута. «Від Данії [уряд Данії ще не дав згоди на будівництво газопроводу у винятковій економічній зоні країни] очікується рішення в наступному році», — додав він.

Раніше повідомлялося, що офіційний Копенгаген готовий піти на поступки, якщо Росія гарантує збереження транзиту газу через Україну.

«Північний потік-2» пройде по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Загальна протяжність газопроводу складе понад 1200 км, а очікувана потужність — 55 млрд кубометрів на рік. Будує його компанія Nord Stream 2 AD, яку заснував «Газпром».