«Будь-якого нашого громадянина з мобільним сприймають як шпигуна». Росія прокоментувала звинувачення в кібератаках

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Будь-якого нашого громадянина з мобільним сприймають як шпигуна». Росія прокоментувала звинувачення в кібератаках

Міністерство закордонних справ Росії вважає «зрежисованою пропагандистською акцією» звинувачення в кібератаках з участю працівників ГРУ. Про це йдеться в коментарі російського МЗС.

«На тлі посилено роздмухуваної в останні кілька років на Заході параної щодо «всесильних російських кібершпигунів», які при цьому, за логікою західних політиків, живуть у «відсталій Росії», будь-який громадянин нашої країни з мобільним пристроєм сприймається як шпигун», — сказано в коментарі.

МЗС повʼязує звинувачення Нідерландів у спробі хакерської атаки на Організацію з заборони хімічної зброї з тим, що незабаром будуть обговорювати нові принципи її роботи. Мова йде про те, що в ОЗХО може зʼявитися атрибутивний механізм — право визначати відповідальних за хімічні інциденти. Росія послідовно виступає проти таких нововведень. Вона вважає, що західні країни домагаються створення «механізму призначення «винних» у застосуванні хімічної зброї, всупереч нормам міжнародного права».

«Очевидно, що нинішнє інформаційне вкидання — ще один з етапів формування «потрібного» політичного фону для проштовхування цієї протиправної ініціативи», — стверджують у МЗС.

Також росіяни вважають, що «нідерландській стороні категорично нема чого відповісти на факти про національну належність ракети», яка збила рейс MH17.

Велику Британію ж, яка звинуватила Росію в кібератаках на низку міжнародних організацій, МЗС називає лідером «за кількістю абсурдних антиросійських випадів».

У четвер, 4 жовтня, влада цієї держави звинуватила Головне розвідувальне управління Генштабу ЗС РФ у «безглуздих» кібератаках в усьому світі, у тому числі — у самій Росії.

У свою чергу Нідерланди заявили, що працівники ГРУ намагалися проникнути в систему ОЗХО, а також вкрасти документи, які стосуються розслідування катастрофи MH17. Серед них були Олексій Моренець, Євген Серебряков, Олег Сотников і Олексій Мінін. За інформацією Міністерства юстиції США, ці чотири працівники ГРУ, а також Іван Єрмаков, Артем Малишев, Дмитро Бадін брали участь у кібератаках і незаконному збиранні даних у різних країнах.