Екс-власник NewsOne Мураєв передав права на канал соратнику Медведчука

Автор:
Євген Спірін
Дата:

Екс-власник телеканалу NewsOne, позафракційний народний депутат Євген Мураєв передав корпоративні права народному депутату «Опозиційного блоку» Тарасу Козаку. Про це Мураєв написав у Facebook.

«Сьогодні власником корпоративних прав телеканалу NewsOne став мій товариш і колега Тарас Козак. Бажаю йому і колективу успіху та зростання».

Хто керував каналом

Мураєв вже передавав канал в управління Андрію Портнову 30 серпня. Портнов з 2010 до 2014 року обіймав посаду заступника (а з січня 2014 року — першого заступника) голови Адміністрації президента. Після втечі з країни екс-президента Віктора Януковича Портнов також виїхав з України. Наразі він переховується в Австрії.

Після поста Мураєва, Портнов заявив що розриває договір з телеканалом. «На рішення про зміну структури власності я вплинути не можу і не вважаю коректним висловлюватися з приводу його доцільності і можливих наслідків. У звʼязку з цим я ініціював розірвання договору про управління NEWSONE».

В коментарі «TheБабель» Портнов сказав, що не знав про передачу Мураєвим корпоративних прав Козаку.

Хто такий Козак

Народний депутат від «Опозиційного блоку» Тарас Козак — соратник Віктора Медведчука, кума президента Росії Володимира Путіна. Його приймальня знаходиться в одній будівлі з офісом організації Медведчука «Український вибір — право народу». Козак є власником офшорної компанії-співвласника монополіста на ринку дистрибуції сигарет «Тедіс». Інформацію про це сам Козак підтвердив у програмі «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Компанія «Тедіс Україна» відома тим, що за часів Януковича отримала монополію на поставки сигарет в Україні. Окрім цього, її мажоритарні власники — з Росії. Один з них — Ігор Кесаєв, власник заводу, що виробляє зброю для російської армії.

Програма «Схеми» ще у 2016 році оприлюднила відео, на якому Козак знятий разом із Медведчуком. Програма була присвячена перельотам Медведчука до РФ попри заборону авіасполучення між двома країнами.