Оновлена ЦВК обрала голову. Журналістів на засідання не пустили

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Головою оновленої Центральної виборчої комісії на таємному голосуванні обрали Тетяну Сліпачук за квотою депутатської групи «Воля народу», повідомляє прес-служба ЦВК.

Заступниками голови комісії обрали Олега Конопольського (за квотою фракції «Блок Петра Порошенка») та Євгена Радченка (квота фракції «Самопоміч»). Секретарем комісії стала Наталія Бернацька за квотою фракції «Народний фронт».

Перше засідання ЦВК провела без преси, за кандидатів голосували за зачиненими дверима. Про це повідомила громадська організація «Опора». В мережі наголошують, що за законом «Про Центральну виборчу комісію» усі без винятків засідання ЦВК мають бути відкритими.

Хто вони?

Тетяна Сліпачук — партнер юридичної фірми «Саєнко Харенко». Спеціалізується на міжнародному праві, зокрема у вирішенні міжнародних торгових спорів і міжнародних арбітражів. Була членом конкурсної комісії з обрання директора Державного бюро розслідувань.

Наталія Бернацька — перший заступник міністра юстиції Павла Петренка, працювала урядовою уповноваженою у справах Європейського суду з прав людини. Торік у листопаді вона одружилася з Русланом Бернацьким — старшим партнером юридичної компанії Integritis.

Чому обирали голову ЦВК?

18 вересня парламент збільшив склад Центральної виборчої комісії з 15 до 17 членів. Через два дні Верховна Рада звільнила 13 членів комісії, термін повноважень яких скінчився. В пʼятницю, 5 жовтня, нові члени ЦВК склали у парламенті присягу на вірність народу України.

Саме оновлена ЦВК проведе президентські та парламентські вибори, які відбудуться вже у 2019 році.