Всеправославний собор про автокефалію УПЦ: третина церков відреагувала на пропозицію РПЦ

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Всеправославний собор про автокефалію УПЦ: третина церков відреагувала на пропозицію РПЦ

church.ua

Чотири автокефальні православні церкви відреагували на пропозицію провести Всеправославний собор і обговорити надання автокефалії Україні. Лист з такою ініціативою Російська православна церква направила іншим автокефальним церквам 2 жовтня.

Синод Болгарської православної церкви не підтримав ініціативу РПЦ. Натомість Болгарська церква вирішила створити спеціальну комісію, яка розгляне питання автокефалії для Української православної церкви. Синод Елладської православної церкви відмовився розглядати пропозицію РПЦ. Ієрархи Елладської церкви неформально обговорюють ситуацію в Україні, але від офіційних заяв утримуються.

Глава Польської церкви, митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава у листі закликав Константинопольського патріарха Варфоломія скликати глав усіх православних церков, щоб обговорити українське питання. Патріарх Сербський Іриней також написав листа Варфоломію, в якому говорить, що автокефалія для УПЦ може розколоти православні церкви.

Білоруська православна церква закликала Варфоломія призупинити надання автокефалії УПЦ, а Естонська православна церква засудила його дії. Однак обидві ці церкви не є автокефальними та залежать від РПЦ.

Всього у світі 14 автокефальних православних церков і частково визнана Православна церква в Америці (автокефальною її визнала РПЦ, але Константинополь і низка інших церков не визнають). Позиції КПЦ і РПЦ щодо автокефалії для України відомі. Таким чином, на пропозицію РПЦ ще не відреагували вісім церков.

9—11 жовтня відбудеться Синод Константинопольської православної церкви, на якому, як очікується, можуть ухвалити рішення про автокефалію для УПЦ.

Після того як Вселенський патріархат направив в Україну своїх екзархів для підготовки автокефалії, РПЦ вирішила розірвати офіційні відносини з КПЦ, а також припинити брати участь у структурах під його головуванням. В РПЦ назвали єрессю претензії Константинополя на одноосібне прийняття рішень щодо автокефалії УПЦ. УПЦ МП закликала КПЦ відкликати своїх екзархів.