Секс-скандал у Ватикані: архієпископ заявив, що Папа знав про розбещення семінаристів. У відповідь його звинуватили в наклепі

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Секс-скандал у Ватикані: архієпископ заявив, що Папа знав про розбещення семінаристів. У відповідь його звинуватили в наклепі

Jin Lee-Pool / Getty Images

Кардинал Марк Уелле оприлюднив відкритого листа до архієпископа Карло Марії Вігано, який нещодавно зажадав, щоб Папа пішов у відставку. Про це повідомляє Euronews.

Кардинал написав докладний лист на трьох сторінках, у якому детально пояснив, чому він сумнівається в правдивості звинувачень Папи з боку Вігано, і назвав це «наклепом».

У чому звинувачують Папу?

Архієпископ Вігано заявив, що він особисто говорив Франциску в червні 2013 року про злочини сексуального характеру проти семінаристів і священиків з боку колишнього архієпископа Вашингтона Теодора Маккерріка. Однак той не відреагував на його слова.

Вігано наполягає, щоб Папа звільнив посаду, оскільки, на думку архієпископа, Франциск покриває злочини церкви, повʼязані з педофілією та одностатевими звʼязками серед католицьких священиків.

Що говорить Ватикан?

У відповідь на звинувачення в адресу Папи кардинал Уелле зауважив, що в той час Франциск тільки отримав сан, і у нього зʼявилося багато обовʼязків. Також кардинал пише, що під час вступу Вігано на посаду в 2011 році він нічого не говорив про злочини Маккерріка, інакше це було б зафіксовано документально.

Кардинал закликав Вігано вийти з «укриття» і покаятися, оскільки без цього він не зможе відправляти меси та вшановувати святих.

«Вийдіть зі свого укриття, покайтеся у своєму повстанні та поверніться до найкращих почуттів до Святого Отця, замість того щоб посилювати ворожнечу проти нього. Як ви можете здійснювати Святу євхаристію і вимовляти його імʼя в каноні меси? Як ви можете молитися святому Розарію, святому архангелу Михаїлу і Божій Матері, засуджуючи того, кого вона захищає і супроводжує кожен день у своєму вагомому та мужньому служінні?» — додав кардинал.

У чому проблема?

28 липня Франциск прийняв відставку кардинала Теодора Маккерріка через звинувачення в сексуальній нарузі над неповнолітніми. Після цього в США було опубліковано розслідування, під час якого зʼясувалося, що 300 католицьких священиків у Пенсильванії за останні 70 років розбестили більше тисячі дітей. Франциск написав лист католикам, присвячений випадкам сексуального насильства в церкві, і визнав, що церква не робила необхідних кроків, щоб цьому запобігти.