Названі лауреати Нобелівської премії з економіки

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Названі лауреати Нобелівської премії з економіки

Twitter / @NobelPrize

Нобелівську премію з економіки отримали двоє вчених — американці Вільям Нордхаус і Пол Ромер. Про це повідомляється на сторінці нагороди у Тwitter.

Нордхаус став лауреатом за впровадження проблем зміни клімату в економічний аналіз, а Ромер — за дослідження причин економічного зростання.

У минулому році нагороду отримав американець Річард Талер «за дослідження в галузі поведінкової економіки».

Нобелівська премія з економіки присуджується Банком Швеції лише з 1969 року. Її офіційна назва — «Премія памʼяті Альфреда Нобеля». З кінця ХІХ століття, за заповітом винахідника динаміту, грошові премії вручалися у пʼяти номінаціях: хімія, фізика, медицина, література та за внесок у досягнення миру.

Зазначимо, що Нобелівську премію з літератури цього року вручати не будуть. Це пов’язано зі скандалом, у центрі якого опинився чоловік однієї з членів журі академії, фотограф Жан-Клод Арно. Чоловіка звинуватили в сексуальних домаганнях. Наступного лауреата премії з літератури обиратимуть у 2019 році.

Нобелівський тиждень розпочався 1 жовтня, вже оголосили лауреатів в різних галузях.

У п’ятницю, 5 жовтня, лауреатами Нобелівської премії миру стали гінеколог з Конго Денис Муквеге та іракська правозахисниця Надя Мурад. Їх відзначили за «зусилля, спрямовані на припинення використання сексуального насильства як зброї війни та збройного конфлікту». Вручення нагороди відбудеться у столиці Норвегії Осло 10 грудня — в роковини смерті шведського хіміка Альфреда Нобеля (1833—1896).

Премію з медицини та фізіології за дослідження терапії раку отримали двоє вчених-імунологів — японець Тасуку Хондзе й американець Джеймс Еллісон. Лауреатами Нобелівської премії з фізики стали Артур Ашкін (США), Жерар Мур (Франція) та Донна Стрікленд (Канада) за інноваційні винаходи у фізиці лазерів. Нагороду з хімії за 2018 рік отримали Френсіс Арнольд за дослідження спрямованої еволюції ферментів, а також Джордж Сміт і Грегорі Вінтер — за фаговий дисплей пептидів і антитіл.