Перший заступник голови СБУ Демчина подав до суду на директора НАБУ. Причиною стала реклама з обличчям Ситника в метро

Дата:

Конфлікт між Національним антикорупційним бюро і Службою безпеки України продовжує набирати обертів. Перший заступник голови СБУ Павло Демчина подав позов до суду на директора НАБУ Артема Ситника , передає «Інтерфакс-Україна».

Позов про захист честі і гідності Демчина спрямував у Соломʼянський районний суд Києва.

«Приводом стали голослівні заяви Ситника на комітеті Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції. Він звинуватив мене в причетності до інформаційної кампанії, спрямованої проти нього», — заявив Демчина.

Він просить суд визнати неправдивими слова Ситника про те, що рекламу НАБУ в метро Києва нібито замовив Демчина.

Про яку рекламу йдеться?

У понеділок, 1 жовтня, у метро Києва зʼявилася реклама з зображенням Ситника . На лайтбоксах опублікували фотографії директора бюро з підписом «Я викрию топ-корупціонерів». НАБУ заявило, що не замовляло її.

На засіданні комітету Ради 3 жовтня Ситник сказав, що ця реклама — «брудні кроки з боку пана Демчини» і повʼязав «дії Демчини» з кримінальним провадженням, яке розслідує проти нього НАБУ.

Замовником скандальної реклами стала ГО «Чесне слово», проте журналісти не змогли звʼязатися з її представниками, щоб отримати коментарі з цього приводу. Між іншим, у Вікіпедії вказано, що головою «Чесного слова» є історик Володимир Омельчук, член Громадської ради з люстрації при Центральному управлінні СБУ.

Історія конфлікту

Війна між Демчиною та НАБУ триває майже рік. За версією заступника голови СБУ, «яблуком розбрату» стала справа СБУ проти начальника відділу забезпечення роботи директора НАБУ Везелевої-Борисової, яка незаконно отримувала кошти від неурядової організації та довго була громадянкою Росії.

НАБУ нібито просило Демчину не складати на жінку протокол, тому що це могло негативно вплинути на репутацію бюро, та намагалося скасувати рішення суду. Також Демчина ініціював розслідування щодо трьох працівників бюро: керівника підрозділу НАБУ та двох його підлеглих.

На думку Демчини, НАБУ після цього почало збирати компромат на нього та рідних, а потім звинуватило його в незаконному збагаченні.

З 10 березня 2017 року на основі журналістських розслідувань НАБУ позпочато розслідування щодо заступника голови СБУ Павла Демчини за фактом незаконного збагачення (за статтею 368-2 Кримінального кодексу).

Павло Демчина звинуватив бюро в злочині та заявив, що детективи придумали підозру, щоб продовжити проти нього кримінальне провадження, 18-місячний термін розслідування якого завершився 10 вересня цього року.