Повернення Росії у ПАРЄ: ліберали та консерватори виступили проти

Дата:
Повернення Росії у ПАРЄ: ліберали та консерватори виступили проти

Council of Europe Parliamentary Assembly / Flickr

У Страсбурзі в понеділок, 8 жовтня, почалася осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Серед іншого, депутати повинні обговорити одне з резонансних питань — повернення делегації Росії в Асамблею.

Йдеться про резолюцію щодо перегляду повноважень та прав на голосування національних делегацій. Її розгляд запланований на вівторок, 9 жовтня. Доповідачем з цієї проблеми виступить депутат з Бельгії Пітер Де Саттер.

Головна ідея документа — механізм санкцій, який здавна використовується в Асамблеї, весь цей час був незаконним і суперечив статуту організації.

У понеділок депутати попередньо обговорили це питання на своїх засіданнях, пише «Європейська правда». Групи консерваторів і лібералів вирішили не голосувати за зміни до санкційної процедури ПАРЄ.

Член української делегації, народний депутат Олексій Гончаренко (БПП) заявив «Європейській правді», що консерватори мають намір спочатку спробувати відправити проект рішення на доопрацювання в комітет, а якщо це не допоможе — голосуватимуть проти нього.

А група лібералів буде голосувати за безальтернативне відхилення доповіді.

У 2014 році ПАРЄ прийняла резолюцію щодо Росії: делегацію РФ позбавили права голосу в Асамблеї за анексію Криму і виключили з усіх керівних органів. Російська делегація після цього не відвідує сесії, а Москва припинила сплачувати членські внески до ПАРЄ та Ради Європи.

2 жовтня Верховна Рада ухвалила постанову проти повернення Росії у ПАРЄ. У разі повернення російської делегації Україна перегляне свою співпрацю з Асамблеєю.