Перевіряли компʼютерні мережі: у Лаврова назвали рутиною поїздку хакерів до Нідерландів

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Міністерство закордонних справ Росії стверджує, що росіяни, яких у квітні вислали з Нідерландів, тестували роботу систем посольства РФ, повідомляє Інтерфакс.

«Вилучені в російських представників технічні засоби були призначені для тестування інформаційних систем посольства в інтересах аналізу захищеності компʼютерних мереж у звʼязку з частими спробами кіберпроникнення в російські державні установи», — стверджують у міністерстві.

МЗС також не побачив нічого незвичайного в тому, що вони зупинилися в готелі неподалік від офісу Організації з заборони хімічної зброї. «Цей готель десятиліттями використовують російські офіційні делегації, що прибувають до Гааги на роботу як у контексті двосторонніх звʼязків, так і в межах нашої участі в роботі ОЗХЗ», — стверджують у відомстві.

МЗС наполягає, що громадяни Росії не ховалися й не намагалися завдати кому-небудь шкоди — «йшлося про абсолютно відкрите й рутинне відрядження».

Минулого тижня влада Нідердландів звинуватили Росію у спробі зламати системи ОЗХЗ. За їх версією, четверо російських агентів припаркували автомобіль, оснащений електронним обладнанням, на парковці готелю поблизу будівлі ОЗХЗ, щоб зламати її компʼютерні системи.

Про кібератаки за участю Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ заявили також Велика Британія, США, Канада, Австралія, Бельгія, Німеччина та низка міжнародних організацій.

Міністерство юстиції США опублікувало імена сімох співробітників російського ГРУ, яких звинувачують у кібератаках і незаконному зборі даних. Це Олексій Моренець, Євген Серебряков, Іван Єрмаков, Артем Малишев, Дмитро Бадін, Олег Сотников і Олексій Мінін.