«Тарантінівський», «лінчівський» і «спілбергівський». Прізвища відомих режисерів поповнили Оксфордський словник

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Тарантінівський», «лінчівський» і «спілбергівський». Прізвища відомих режисерів поповнили Оксфордський словник

Укладачі Оксфордського словника англійської мови додали в нього більше 1 400 нових слів, серед яких — прикметники, утворені від прізвищ відомих режисерів, пише Consequence of Sound.

У переліку нових слів «режисерських» як мінімум сім: bergmanesque («бергманівський»), godardian («годарівський»), herzogian («херцогівський»), lynchian («лінчівський»), spielbergian («спілбергівський»), kubrickian («кубріківський»), tarantinoesque («тарантінівський»).

Загальні описи кожного з цих слів схожі: відноситься або повʼязаний з режисером; схожий або характерний для його фільмів. Однак для кожного з них є і окремі пояснення.

Наприклад, словом «тарантінівський» можна описати фільм із «виразними сценами насильства, нелінійними сюжетними лініями, прямими кіноцитатами, сатирою та гострими діалогами», а «лінчівський» — підійде для картини з «зіставленням сюрреалістичних або зловісних елементів з повсякденним середовищем та використанням переконливих образів, які акцентують казкову складову загадки або загрози». «Спілбергівською» можна назвати стрічку з «фантастичними чи гуманістичними темами або сентиментальними почуттями».

Повний список нових слів опублікований тут.