«МБХ Медиа»: Міноборони Росії знайшло винних у провалі розвідки. Серед них близький друг «отруювача Скрипалів» Чепіги

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«МБХ Медиа»: Міноборони Росії знайшло винних у провалі розвідки. Серед них близький друг «отруювача Скрипалів» Чепіги

6 жовтня в Міністерстві оборони Росії пройшла секретна нарада через провали військової розвідки в США, Великобританії, Нідерландах і Чорногорії, повідомляє «МБХ Медиа».

«Серед інших невтішних оцінок звучали «дрімуча некомпетентність», «безмежне нехлюйство», «дебіли» і «ще б будьонівки наділи», — пише видання.

За словами джерел, у штаб-квартирі ГРУ дійшли висновку, що розвідники не дотримувалися елементарних основ агентурної роботи за кордоном, спілкувалися між собою телефонами, номера яких зареєстровані в Московському регіоні, а розмови із зазначенням подробиць вели майже відкритим текстом.

Одним з винних у провалі операції в Нідерландах визнали другого секретаря посольства Костянтина Бахтіна. «Голландська контррозвідка пасла їх з самого початку. Швидше за все, вони прослуховували телефон другого секретаря нашого посольства Кості Бахтіна, який постійно звʼязувався із «Хорошевкою» (в/ч 45 807) і обговорював деталі операції», — стверджують джерела видання.

За даними Центру «Досьє», під час навчання у Військово-дипломатичній академії в Москві Бахтін жив у тому ж гуртожитку, що і Анатолій Чепіга, і вони дружили сімʼями. Чепігу, також відомого під імʼям Руслан Боширов, підозрюють у причетності до отруєння Сергія і Юлії Скрипалів у британському Солсбері.

Минулого тижня влада Нідердландів звинуватила Росію у спробі зламати системи Організації із заборони хімічної зброї. За їх версією, четверо російських агентів поставили автомобіль із електронним обладнанням на парковці готелю поблизу будівлі ОЗХО, щоб зламати її компʼютерні системи.

Про кібератаки за участю Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ заявили також Великобританія, США, Канада, Австралія, Бельгія, Німеччина і ряд міжнародних організацій.

Міністерство юстиції США опублікувало імена сімох працівників російського ГРУ, яких звинувачують у кібератаках і незаконному зборі даних. Це Олексій Моренець, Євген Серебряков, Іван Єрмаков, Артем Малишев, Дмитро Бадін, Олег Сотников і Олексій Мінін.