Вибухи боєприпасів під Ічнею: що потрібно знати про цей арсенал

Автор:
Євген Спірін
Дата:

Вибухи відбуваються на 6-му арсеналі Командування сил підтримки Збройних сил України, у військовій частині А1479. Вона знаходиться неподалік міста Ічня Чернігівської області.

1. Ще до Другої Світової війни цей арсенал вважався одним із восьми найбільших за кількістю зброї на території СРСР. Зараз це третій за розміром та стратегічним значенням арсенал боєприпасів. У цьому році йому виповнюється 77 років.

2. Площа полігону 682 га, боєприпаси розташовані на 400 га. Є різні данні про кількість снарядів: від 130 000 до 88 000, які спочатку озвучило міністерство з надзивчайних ситуацій. Проте пізніше новину з сайта ДСНС видалили. На арсеналі зберігаються різни види боєприпасів: від патронів до снарядів для реактивних систем залпового вогню. На території полігону — 58 місць відкритого зберігання снарядів.

3. Військовий арсенал намагалися розформувати з 2010 року, а боєприпаси знищити. Однак утилізацію постійно відкладали. Останній раз арсенал повинні були розформувати у 2016 році, але замість цього відправили у зону антитерористичної операції на Донбас 20 тис. снарядів.

4. У 2017 році цей арсенал був визнаний таким, що знаходиться у зоні ризику. На ньому не вистачало особового складу, а 70% боєприпасів були застарілими.

5. У військовому містечку поблизу арсеналу мешкає 900 осіб, працюють школа, дитсадок. Загальна кількість населення, яке може опинитись у зоні ураження, складає 20 309 людей, зокрема 2 657 дітей до 16 років.