Латвія звинуватила Росію в кібератаках. Але не під час виборів 7 жовтня

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Влада Латвії звинуватила Головне розвідувальне управління Генштабу ЗС Росії в кібератаках на свої державні установи, пише Reuters.

Бюро із захисту Конституції Латвії пояснило, що ГРУшники намагалися зламати компʼютери, використовуючи фішингові програми. Ці атаки проводилися кілька останніх років. Серед пріоритетних цілей хакерів був оборонний сектор. Між тим бюро зазначило, що жодних атак під час парламентських виборів, які відбулися в Латвії 7 жовтня, не було.

4 жовтня влада Нідерландів звинуватила співробітників Головного розвідувального управління Генштабу ЗС Росії у спробі проникнути в систему Організації із заборони хімічної зброї. Крім того, розвідників звинуватили у спробі вкрасти документи, що стосуються розслідування катастрофи MH17.

Чотирьох підозрюваних у цьому злочині Нідерланди вислали з країни у квітні. Вони мали дипломатичні паспорти, оформлені на Олега Сотникова, Олексія Моренця, Євгена Серебрякова та Олексія Мініна.

Після цього прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія заперечує ці звинувачення, а докази цього буде розглядати, тільки якщо їх передадуть по «офіційних каналах». Крім Латвії та Нідерландів, у кібератаках Росію звинувачують США, Бельгія та Німеччина.