Начальник арсеналу в Балаклії, на якому стався вибух півтора роки тому, поновився на посаді через суд

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Начальник арсеналу в Балаклії, на якому стався вибух півтора роки тому, поновився на посаді через суд

Фото з сайту Державної служби з надзвичайних ситуацій

Харківський апеляційний суд поновив на посаді начальника зберігання 65-го арсеналу Збройних сил в Балаклії, де у березні 2017 року відбулася масштабна пожежа з вибухами. Про це йдеться в постанові суду.

У матеріалах зазначено, що 10 квітня 2018 року підполковник подав позов проти міністра оборони Степана Полторака, Генерального штабу ЗСУ та військової частини А 1352, де служив. Чоловік вимагав скасувати наказ, згідно з яким його звільнили за службовою невідповідністю та виплатити йому середню зарплату (з преміями та надбавками) за весь час вимушеного прогулу.

Військовослужбовець заявив, що таке рішення його керівництва було «безпідставним, необґрунтованим, несправедливим та незаконним». Суд першої інстанції позов задовільнив — підполковника поновили на службі та на посаді начальника зберігання 65-го арсеналу в Балаклії, а також нарахували йому середній заробіток за час звільнення.

Міноборони та Генштаб подали апеляції. Відомства просили скасувати рішення суду, проте колегія суддів підтримала підполковника.

В рішенні апеляційного суду вказано, що причиною виникнення пожеж на арсеналі став «потужний вибух з подальшим розльотом боєприпасів на значну відстань». При цьому в жодному наказі Міноборони не зазначено, що НП трапилась саме через дії підполковника. Суд також наголосив, що не отримав доказів винесення наказу щодо військового на підставі норм чинного законодавства. Колегія суддів погодилася з висновком суду першої інстанції. Рішення набуло чинності 24 вересня, а оприлюднено 3 жовтня.

НП у місті Балаклія Харківської області сталася 23 березня 2017 року в великому сховищі зброї, де зберігалося 125 тис. тонн боєприпасів. Тоді загинула одна жінка, пʼятеро осіб отримали поранення.