Незадовго до вибухів під Ічнею начальника арсеналу звільнили в запас

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Незадовго до вибухів під Ічнею начальника арсеналу звільнили в запас

Гонтар Володимир / УНІАН

Начальника складу боєприпасів біля міста Ічня в Чернігівській області, де 9 жовтня вибухнули снаряди, звільнили в запас. Про це повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

«Підрозділи Сил спеціальних операцій у серпні місяці проводили відпрацювання усіх складів на території України з готовності до антидиверсійних завдань. За результатами керівника ічнянського складу було знято з посади, звільнено в запас без виплат», — сказав Луценко на брифінгу.

Генпрокурор зазначив, що головна версія причин НП на арсеналі біля Ічні — диверсія. Такої ж версії дотримуються слідчі у розслідуванні вибухів на складах боєприпасів поблизу Балаклії (Харківська область) та Калинівки (Вінницька область) у 2017 році.

«Готовність контрдиверсійна саме в Ічні була відсутня, про що свідчить внутрішня робота Міністерства оборони, Генерального штабу. Вони справді це встановили. Й саме за це було знято керівника. Це сталося буквально місяць-півтора тому», — заявив генпрокурор.

Пожежа на 6-му військовому арсеналі в Ічні (Чернігівська область) виникла 9 жовтня. Вогонь охопив близько третини складу, почали вибухати боєприпаси. З прилеглих населених пунктів евакуювали 12,5 тисяч осіб, багато будинків залишилися без світла та газу. Над територією складів закрили повітряний простір, також зупинили залізничне та автомобільне сполучення.

На складах арсеналу в момент початку пожежі було близько 69,5 тис. тонн боєприпасів та 18, 5 тис. тонн комплектуючих до них.

СБУ розглядає три версії того, як почалися вибухи на арсеналі: диверсія, умисний підпал з метою приховати нестачу боєприпасів і порушення правил пожежної безпеки.

В ДСНС заявили, що територію навколо військового арсеналу під Ічнею очистять від вибухонебезпечних предметів до 15 грудня.

Команда theБабеля продовжує слідкувати за розвитком подій та веде текстовий онлайн.