Верховний суд Великобританії виправдав кондитерів, які відмовилися написати на торті «Підтримую гей-шлюб»

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Верховний суд Великобританії виправдав кондитерів, які відмовилися написати на торті «Підтримую гей-шлюб»

Charles McQuillan / Getty Images

Верховний суд Великобританії задовольнив апеляцію власників кондитерської в Північній Ірландії, яких звинувачували в дискримінації ЛГБТ-спільноти, оскільки вони відмовилися спекти торт з написом на підтримку гей-шлюбів, пише ВВС.

У 2014 році кондитерська Деніела та Емі МакАртур відмовилася робити торт з написом «Підтримую гей-шлюб», який замовив борець за права ЛГБТ-спільноти Гарет Лі. Він вирішив, що це дискримінація на ґрунті сексуальних уподобань, і подав на компанію до суду. Однак кондитери наполягали, що писати таке на торті їм не дозволяють релігійні переконання.

Суди першої та другої інстанцій вирішили, що власники кондитерської порушили антидискримінаційне законодавство країни. Однак Верховний суд їх виправдав. «Відмова була повʼязана з написом на торті, а не з особистими характеристиками замовника або тих, з ким він асоціювався... Таким чином у цій справі не було сексуальної дискримінації», — постановив суд.

Деніел МакАртур вважає, що це рішення захищає «свободу слова і свободу совісті для всіх». Однак Гарет Лі заявив, що ця справа змусила його відчути себе громадянином другого сорту і тепер він стурбований «наслідками для всього гей-співтовариства».

Влада США з 1 жовтня припинила видавати візи одностатевим партнерам дипломатів, членів іноземних делегацій та співробітників ООН, якщо ті не перебувають у шлюбі.