Лондон «заморожує» сумнівні активи іноземців. Першою стала дружина банкіра з Азербайджану

Дата:

У Великобританії почав діяти закон «Про кримінальні фінанси», який заморожує активи іноземних громадян, якщо вони не можуть пояснити джерело доходу. Про це передає ВВС.

Першою людиною, проти якої суд виніс рішення за новим законом, стала дружина екс-глави Міжнародного банку Азербайджану Заміра Ґаджиєва. Її чоловіка — Джахангіра Ґаджиєва — суд у Баку засудив в 2016 році до 15 років позбавлення волі.

Ґаджиєва витратила понад £16 млн у магазині Harrods і купила два будинки: неподалік від магазину та поля для гольфу у графстві Беркшир і в люксовому лондонському районі Найтсбрідж.

Національне агентство з боротьби зі злочинністю на початку жовтня заявило, що неназваному іноземцю не вдалося оскаржити в суді позов, за яким був накладений арешт на активи вартістю близько £22 млн. У середу, 10 жовтня, Високий суд Лондона розкрив особу позивача — це була Ґаджиєва.

Суд вимагає пояснити джерело її багатства — інакше вона ризикує втратити свою власність.

За даними The Times, 55-річна Ґаджиєва живе в Лондоні близько десяти років. Вона привернула до себе увагу великими покупками. Тільки на ювелірні прикраси жінка якось витратила за день близько £150 тис.