«ЄП»: Росію можуть виключити з ПАРЄ, якщо вона не почне платити внески

Дата:
«ЄП»: Росію можуть виключити з ПАРЄ, якщо вона не почне платити внески

Council of Europe Parliamentary Assembly / Flickr

Росію можуть остаточно виключити з ПАРЄ, якщо вона не відновить платежі до бюджету Ради Європи. Про це заявив Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд, передає «Європейська правда».

Генсек додав, що на державу, яка ігнорує виплату членських внесків, можуть накласти додаткові санкції. Комітет міністрів Ради Європи може припинити участь неплатника у роботі ПАРЄ та самого комітету.

«За статутом, якщо держава не платить два роки, застосовується стаття 9. Два роки (російських неплатежів) будуть у червні наступного року. І я вважаю, що після цього Комітет міністрів не просто може, а повинен застосувати статтю», — заявив Ягланд.

Цю позицію він представить на зустрічі Комітету міністрів у кінці тижня. «ЄП» пише, що раніше він виключав можливість видалення Росії.

«Якщо стане ясно, що Росія виходить, я негайно запропоную Комітету міністрів відкоригований бюджет Ради Європи. Абсолютно неприпустимо терпіти, щоб країна, яка досі тут, не сплачувала внески. Не можна бути наполовину членом, наполовину ні, це було б катастрофою для всієї конвенції», — резюмував генсек.

9 жовтня ПАРЄ не змінила правила застосування санкцій до делегацій, які дозволили б Росії повернутися до складу Асамблеї.

У 2014 році делегацію РФ позбавили права голосу в ПАРЄ за анексію Криму і виключили з усіх керівних органів. Російська делегація після цього не відвідує сесії, а Москва перестала сплачувати членські внески до ПАРЄ та Ради Європи.