Патріарх Філарет: Томос УПЦ нададуть. Але потрібно обʼєднання церков

Дата:
Патріарх Філарет: Томос УПЦ нададуть. Але потрібно обʼєднання церков

Палінчак Михайло / УНІАН

Патріарх Української првославної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що надання Томосу про автокефалію українській церкві відкладається. Про це він повідомив на прес-конференції в Києві.

За його словами, для надання автокефалії необхідно обʼєднання всіх українських православних церков. А передумова для цього — один канонічний статус для всіх їх предствників. Рішення Синоду Вселенського патріархату, яким з Філарета і митрополита УАПЦ Макарія зняли анафему, ставить їх у рівні умови з ієрархами Української православної церкви Московсього патріархату.

Тобто тепер буде готуватися обʼєднавчий архієрейський собор усіх трьох церков: УПЦ КП, УАПЦ та архієреїв московського патріархату, які захочуть увійти до обʼєднаної церкви. «Це буде обʼєднавчий собор, який обере спільного предстоятеля, патріарха. А після цього буде рішення Вселенського патріарха про надання Томосу», — сказав Філарет.

Він додав, що після того, як УПЦ отримає Томос про автокефалію, обʼєднання церков і єпархій триватиме. Поки Вселенський патріархат відклав надання Томосу до обʼєднання церков.