Порошенко про автокефалію УПЦ: Усі, хто закликає захоплювати церкви, — агенти Кремля

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Порошенко про автокефалію УПЦ: Усі, хто закликає захоплювати церкви, — агенти Кремля

wikipedia.org

Президент Петро Порошенко назвав неприпустимим силове захоплення церков і монастирів в Україні. Про це він сказав у зверненні, оприлюдненому в Facebook.

«Якщо ви десь побачите людей, які закликають силою захопити Лаври, монастир або храм, знайте — це московська агентура, тому що мета Кремля — розпалити в Україні релігійну війну», — сказав президент.

Порошенко підкреслив, що в Україні «не було, немає і не буде державної церкви», але УПЦ має здобути автокефалію, щоб бути незалежною від Росії. «Держава Україна буде поважати тих, хто вирішить залишатися в тій церковній структурі, яка буде зберігати єдність з Російською церквою», — сказав він.

Проте держава буде захищати й тих священиків УПЦ МП, які вирішать увійти в обʼєднану УПЦ. Він вважає, що після рішення Синоду Вселенського патріархату про те, що приєднання Київської митрополії до Російської православної церкви у 1686 році було незаконним, УПЦ вже фактично отримала автокефалію.

11 жовтня Вселенський патріархат зняв анафему з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та митрополита Української автокефальної православної церкви Макарія. Але Томос про автокефалію УПЦ поки не отримала.