«Константинополь руйнує основи православʼя». РПЦ розірве всі контакти із Вселенським патріархатом через Україну

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Російська православна церква вважає, що рішення Вселенського патріархату, спрямовані на те, щоб дати автокефалію Українській православній церкві, руйнують основи православʼя. Про це в Telegram написав глава синодального Відділу із взаємин Церкви з суспільством та ЗМІ Володимир Легойда.

«Константинопольським Патріархатом здійснено безпрецедентна антиканонічна дія, що є спробою руйнації основ православного канонічного устрою», — написав він.

Так Легойда прокоментував рішення Синоду Вселенського патріархату зняти анафему з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та митрополита Української автокефальної православної церкви Макарія. Синод РПЦ відповість на рішення КПЦ на засіданні в Мінську 15 жовтня.

Прес-секретар патріарха Кирила, священик Олександр Волков заявив, що РПЦ розірве євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом після рішення щодо Філарета, пише Інтерфакс.

«Легалізація розколу... спричинить дуже сумні кроки, які змушена буде зробити Російська православна церква, повʼязані з розривом євхаристійного спілкування та іншими рішеннями, які будуть прийняті», — сказав він.

Синод Вселенського патріархату визнав незаконним приєднання Київської митрополії до Російської православної церкви у 1686 році, але ще не прийняв остаточне рішення надати Томос про автокефалію.

У вересні РПЦ припинила офіційні контакти з Константинопольським патріархатом, але зберегла євхаристійне спілкування — можливість спільних богослужінь.