Томос про автокефалію для України: з’явився повний текст рішення Синоду

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Томос про автокефалію для України: з’явився повний текст рішення Синоду

Massimo Valicchia / NurPhoto via Getty Images

Синод Вселенського патріархату на засіданні 11 жовтня у Стамбулі ухвалив продовжити процедуру надання Томосу Українській православній церкві. Повний текст історичного рішення оприлюднений на сайті Вселенського патріархату.

Зазначається, що Священний Синод детально та тривалий час обговорював церковну справу України та ухвалив наступне:

1) Підтвердити вже прийняте рішення про те, щоб Вселенський патріархат приступив до надання автокефалії Церкві України.

2) Відновити станом на сьогоднішній день Ставропігію Вселенського патріарха в Києві, одну з його багатьох Ставропігій в Україні, які завжди там існували.

3) Прийняти та розглянути прохання про апеляцію від Філарета Денисенка, Макарія Малетича та їхніх послідовників, які опинилися у схизмі не з догматичних причин, у відповідності до канонічних прерогатив Константинопольського патріарха отримувати такі звернення від ієрархів та інших священнослужителів з усіх Автокефальних Церков. Таким чином згадані вище особи були канонічно поновлені у своєму єпископському або священицькому сані, також було відновлено сопричастя їхніх вірних з Церквою.

4) Скасувати зобов’язання Синодального листа 1686 року, виданого за обставин того часу, який надавав у порядку ікономії право патріарху Московському висвячувати Київського митрополита, обраного собором духовенства та вірян його єпархії, який мав згадувати Вселенського патріарха як свого Першоієрарха за будь-яким богослужінням, проголошуючи та підтверджуючи свою канонічну залежність від Матері-Церкви Константинополя.

5) Звернутися до всіх залучених сторін із закликом утримуватися від захоплення церков, монастирів та іншого майна, а також від будь-яких інших насильницьких дій та помсти, щоб перемагали мир і любов Христа.

Синод Вселенського патріархату визнав незаконним приєднання Київської митрополії до Російської православної церкви у 1686 році, але ще не прийняв остаточне рішення щодо надання Томосу про автокефалію.

Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що для надання автокефалії необхідно обʼєднання всіх українських православних церков.

У РПЦ заявили, що рішення Вселенського патріархату руйнують основи православʼя. У Росії кажуть, що розірвуть всі контакти з Константинополем через Україну.