Washington Post: Туреччина має відео та аудіо вбивства журналіста Хашоггі в саудівському консульстві

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Washington Post: Туреччина має відео та аудіо вбивства журналіста Хашоггі в саудівському консульстві

POMED / Flickr

Влада Туреччини має докази вбивства опозиційного саудівського журналіста Джамаля Хашоггі, який зник після відвідування генконсульства Саудівської Аравії у Стамбулі 2 жовтня. Про це повідомляє The Washington Post, посилаючись на високопоставлені американські та турецькі джерела.

Про які докази йдеться?

За даними газети, у Анкари є відео- та аудіозаписи, які підтверджують убивство. На них видно, що співробітники саудівської служби безпеки затримали журналіста в консульстві. Після цього вони вбили і розчленували його. На голосовому записі чути голос Хашоггі та голоси чоловіків, які говорять арабською. На ньому чутно, як його допитують, катують, а потім вбивають.

Джерела повідомили The Washington Post, що турецька влада не хоче розкривати схеми, за якими стежать за іноземними державами у своїй країні. За даними газети, Анкара поділилася інформацією про записи з адміністрацією США. Поки незрозуміло, чи переглянула американська влада кадри відеозйомки та чи прослухала аудіозаписи.

Коли зник журналіст?

Колумніст американської газети The Washington Post Джамаль Хашоггі — відомий критик правлячої династії в Ер-Ріяді. Він зник 2 жовтня, після того як зайшов у консульство Саудівської Аравії в Туреччині. Він вирушив туди за документами про розлучення, щоб мати змогу одружитися з жінкою з Туреччини Хатідже Ченгіз. Влада Туреччини вважає, що журналіста вбили, проте працівники консульства стверджують, що він вийшов з будівлі.

Влада Саудівської Аравії стверджує, що Ер-Ріяді співпрацює з Анкарою, щоб зʼясувати обставини трагедії.

За даними турецького телеканалу TRT World, коли журналіст увійшов у генконсульство, там знаходилися 15 підданих Саудівської Аравії, зокрема офіційні представники королівства, які потім двома літаками повернулися на батьківщину.

Які наслідки чекають Саудівську Аравію?

Убивство людини на території саудівського консульства може ще більше підірвати міжнародний імідж диктаторського королівства та репутацію принца Мухаммеда бен Салмана, якого і так критикують за репресивну політику. У самого ж принца є амбітні плани поліпшити імідж країни у світі та залучити інвестиції.

Справа Джамаля Хашоггі може допомогти Туреччині натиснути на Саудівську Аравію, щоб посилити підтримку палестинців проти Ізраїлю, послабити блокаду проти свого союзника Катару, змусити Саудівську Аравію піти на поступки щодо ізоляції Ірану та допомогти вплинути на екстремістські угруповання в сирійській провінції Ідліб.

Наслідки чекають країну також з боку Заходу.

Американські сенатори зажадали від президента США Дональда Трампа розслідувати можливе вбивство журналіста та ввести санкції проти всіх осіб, причетних до зникнення Джамаля Хашоггі. Зробити це можна відповідно до «акта Магнітського» (у цьому американському законі прописано покарання для порушників прав людини). Глава Білого дому зобовʼязаний повідомити про результати розслідування та прийняте рішення протягом 120 днів після запиту.

Крім того, якщо вбивство журналіста підтвердиться, у Сенаті можуть заблокувати угоду про продаж Саудівській Аравії американської зброї.