Кремль заявив, що Росія буде захищати православних в Україні від захоплення храмів

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Кремль заявив, що Росія буде захищати православних в Україні від захоплення храмів

Valery Sharifulin \ TASS via Getty Images

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що РФ буде політико-дипломатичними заходами захищати інтереси православних, «якщо Києву не вдасться утримати ситуацію у правовому полі».

Про це Пєсков сказав журналістам, коментуючи погрози силою захопити церкви та монастирі в Україні, повідомляє ТАСС.

«У разі, якщо події, що розвиваються, увійдуть у русло протиправних дій, то, звичайно, як Росія скрізь захищає інтереси росіян і російськомовних, так само, і про це неодноразово говорив [Володимир] Путін, Росія захищає інтереси православних. Це абсолютно обґрунтована та абсолютно зрозуміла позиція», — вважає Пєсков.

На уточнююче запитання, яким чином Москва збирається захищати інтереси православних в Україні, представник Кремля відповів: «Виключно політико-дипломатичними [заходами]».

11 жовтня Синод Вселенського патріархату признав незаконним приєднання Київської митрополії до Російської православної церкви у 1686 році, але ще не прийняв остаточне рішення щодо надання Томосу про автокефалію. Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що для надання автокефалії необхідно обʼєднання всіх українських православних церков.

У Російській православній церкві заявили, що рішення Вселенського патріархату руйнує основи православʼя. Також в РПЦ неодноразово висловлювали думку, що надання автокефалії Українській православній церкві викличе громадянське протистояння за парафії та майно церков.

Президент Петро Порошенко назвав неприпустимим силове захоплення церков і монастирів в Україні, а тих, хто закликає до захоплення храмів, — агентами Кремля.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що його відомство має намір жорстко протидіяти релігійній ворожнечі та екстремізму після отримання Томосу.